Do Ameriky se chleba dostal s mořeplavcem Kryštofem Kolumbem který připlul k Bahamským ostrovům roku 1492.
Místní domorodci je uvítali na rozdíl od Evropanů ne žitným či pšeničným chlebem ale chlebem z rozemletých kaštanů. Tento chléb spolu s masem ( ryby či krocan) byly spolu s ovocem denodenní obživou Indiánů.
Přistěhovalcům do Nového Světa však chyběl chléb jaký znali z dob minulých a tak již s druhou výpravou bylo přivezeno žito pro sadbu a výrobu chleba.
Žitná pole pak bylo možné najít všude tam kde přistěhovalci ovládli území a už v roce 1600 jich bylo nespočet v oblasti Nové Anglie a Marylandu.
Chleba se pekl v cihlových pecích jako u nás v podobě bochníku a teprve po roce 1800 byl chleba pečen ve formách na pečení kde ve výsledku byl chleba v podobě cihly.
Velkým průlomem v pečení chleba pak byl vynález pana Otta Fredericka Rohweddera jelikož vynalezl kráječ na chleba který krájel rovnoměrné plátky a rovněž je i balil do povoskovaného papíru. Tento kráječ ukrál svůj první plátek chleba dne 7. června roku 1928 a už po 2 letech se patentu a výroby plátkového chleba ujala firma Wonder Bread která byla až do roku 2012 tou největší firmou na výrobu chleba v USA. Zde je návod na jejich recept.
Na recept si připravíme 3 hrnky žitné chlebové mouky, velkou lžíci cukru, malou lžičku soli, 20 g kvasnic či 5 g těch sušených, hrnek a půl vlažné vody a doporučím také přidat Rojíkovo koření.
Nejdříve přidáme kvasnice do vody či mléka a necháme jej působit asi 5 minut. Poté vše postupně promícháme s moukou a všemi ingrediencemi. Vše zamícháme tak aby těsto bylo vláčné a kypré. Po vytvoření těsta je dáme na pomoučněnou desku a důkladně poválíme.
Poté chleba přemístíme do misky, přikryjeme jej plastikem nebo utěrkou a necháme vykynout asi 60 minut v teple. V mezičase vymažeme formu na chleba máslem a po uplynutí doby do ní vložíme těsto. Takto je můžeme nechat přikryté další hodinu kynout.
Pokud je chleba dostatečně vykynutý (v úrovni s vrcholem formy) potřeme jej máslem a vložíme do předehřáté trouby na 240°C. Chleba pečeme zhruba 10 minut při této teplotě a zbylých 25 minut jej dopíkáme při teplotě 200°C. Po půl hodině pečení je chleba hotov a po vyjmutí z trouby jej můžeme ještě jednou potřít máslem.
A jak praví přísloví neslaď život cukrovím. Cukru přidej mnohem méně (ať je jakýkoli) a chléb ten dobrým zůstane.